Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NY Times

'Hrvati i Haradinaj oslobođeni jer su imali podršku Zapada'

Ramus Haradinaj (1)
Reuters/PIXSELL
30.11.2012.
u 16:25

U članku pod naslovom "Sud za ratne zločine oslobodio bivšeg vođu Kosova" o presudi Haaškog suda Ramushu Haradinaju NY Times se osvrnuo i na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

U članku pod naslovom "Sud za ratne zločine oslobodio bivšeg vođu Kosova" o presudi Haaškog suda Ramushu Haradinaju NY Times se osvrnuo i na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

NY Times piše da su ove dvije presude dovele u pitanje sposobnost suda da procesuira slučajeve. Napominju i da su u slučaju Gotovina – Markač dva suca imala izdvojena mišljenja . "Neizbježno, oslobađajuće presude su izazvale kritike i izvan Srbije da su presude politički motivirane zato što su vojske obiju država imale podršku Zapada", piše NY Times te dodaje da je Oluje planirana uz pomoć "aktivnih i umirovljenih vojnih savjetnika", dok je Oslobodilačku vojsku Kosova pomogao NATO u borbi za nezavisnost.

Del Ponte ga nazvala "gangsterom u uniformi"

No navode i da su odvjetnici koji su radili na slučaju kosovskih ratnika od početka tvrdili da je taj slučaj slab. Bivši tužitelj Haaškog suda Geoffrey Nice pitao se zašto je Haradinaj uopće optužen. Ostali odvjetnici i on su upozoravali u nekoliko navrata da nema dovoljno dokaza da bi se Haradinaj optužio. No, 2005. godine optužnicu je digla bivša glavna tužiteljica Carla del Ponte koja ga je nazvala "gangsterom u uniformi" te ga s još dvojicom zapovjednika optužila za zločine protiv čovječnosti, uključujući ubojstva, mučenja, silovanja i protjerivanje civila.

Haradinaj je tada odstupio s mjesta premijera Kosova te se dragovoljno pojavio u Haagu, ali je prije odlaska kazao da je optužnica rezultat "trgovine koju je netko napravio sa srpskom vladom" kako bi osigurao da će Srbija izručiti visokopozicionirane optuženike za ratne zločine. Haradinaj je prvi put oslobođen 2008. godine, kada su tužitelji tražili kaznu od 20 godina. No žalbeno vijeće naredilo je novo suđenje što je bio prvi takav slučaj na Haaškom sudu. Jučer je i konačno pušten na slobodu, piše NY Times.

>>Hartmann o Haradinaju: To je propast međunarodne pravde

Komentara 8

Avatar Naravno
Naravno
18:21 30.11.2012.

zar je moguće da su ovo preneli hrvatki mediji ????

OB
-obrisani-
18:25 30.11.2012.

Gotovina i Markač su slobodni jer je očiglednost pravednosti Domovinskog rata postala stvarnost. Naravno da agresorima jako nedostaje razlog da umanje svoj zločin.

TE
termal
16:40 30.11.2012.

Jesu imali su hvala Bogu - pa šta onda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije